GSED Onderzoek

Veelgestelde vragen

1. Waar vindt het onderzoek op locatie plaats?

Het onderzoek vindt plaats in:


Leiden

Alle werkdagen:

Het kantoor van TNO aan de Sylviusweg 71 in Leiden (BioScience park). Hier is gratis parkeergelegenheid.


Woensdagen:

De bibliotheek aan de Nieuwstraat 4 in Leiden (centrum). Je kunt je melden door binnen in de bibliotheek bij het GSED bordje op de bel te drukken. 


Haarlem

Vrijdagen:

De bibliotheek aan de Gasthuisstraat 32 in het centrum van Haarlem. Het GSED onderzoek vindt plaats in de voorleeskelder.


Amstelveen

Woensdagen en Vrijdagen:

De bibliotheek aan de Stadsplein 102 in het centrum van Amstelveen. Je kunt je melden bij het informatiebalie door op de bel te drukken.


Huisbezoek

Bij jonge baby's kunnen we ook op huisbezoek komen. Dat kan in o.a. de regio van Leiden, Haarlem, Amstelveen en Rotterdam.


Later komen er mogelijk nog meer locaties bij.

2. Mag er een broertje/zusje aanwezig zijn bij het onderzoek?

Alleen als dit niet afleidt van het onderzoek. Bij baby's tot en met ongeveer 9 maanden kan het wel. We hebben gemerkt dat bij oudere kinderen, een ouder broertje of zusje erg afleidt van het onderzoek. Bij een huisbezoek is het geen probleem als de broertjes of zusjes aanwezig zijn.

3. Krijg ik een vergoeding voor het onderzoek?

Ja, er is een vergoeding beschikbaar van minimaal een bol.com bon van 40 euro. Afhankelijk van in welke groep je wordt ingedeeld zijn er nog aanvullende onderdelen waar je aan mee kan doen, waar een extra vergoeding voor is. Je hoort dit als de onderzoekassistent een afspraak maakt voor het onderzoek.

4. Hoe lang duurt het onderzoek nog?

We verwachten dat het onderzoek nog tot in 2024 loopt. Ben je zwanger, dan kun je je nu al opgeven via deze link: www.survey.tno.nl/gsedzwanger

5. Mag ik met meerdere kinderen meedoen?

Nee, je mag met 1 kind meedoen. Als je meerdere kinderen hebt, kies dan voor het jongste kind.

6. Welke ontwikkelingstestjes worden gedaan met mijn kind?

Een onderzoeksassistent gaat een aantal oefeningen doen. Bij jonge baby's gaat ze vooral kijken, bijvoorbeeld of je baby zijn hoofdje van de grond optilt en of hij/zij reageert op geluiden. Bij oudere kinderen speelt de onderzoeksassistent een soort spelletjes met je kind waarbij ze naar de ontwikkeling kijkt. Ze kijkt bijvoorbeeld of je kind kan lopen of rennen, een toren kan nabouwen en of je kind al een zin kan maken als hij/zij praat. Het lijkt erg op de ontwikkelingstest die bij het consultatiebureau gedaan wordt. Op deze website staan video's van soortgelijke testjes. Daarnaast wordt je baby gemeten en gewogen. 

7. Kunnen jullie ook op huisbezoek komen?

Ja, bij jonge baby's kunnen we ook op huisbezoek komen. Je kunt dit aangeven als je een afspraak maakt. 

8. Mag ik mijn baby voeden op locatie?

Ja, natuurlijk mag dat! Bij TNO is een kolfkamer beschikbaar. In de bibliotheek helpen we je graag om een geschikte ruimte te zoeken als de onderzoekskamer niet beschikbaar is.

9. Krijg ik zelf ook inzicht in de ontwikkeling van mijn baby of kind?

De methode die we onderzoeken moet nog getest worden, dus we kunnen nu nog niet zeggen hoe de ontwikkeling van jouw kind is, in vergelijking met andere kinderen. TNO heeft wel een andere tool ontwikkeld, waarmee je zelf de ontwikkelingsoefeningen kunt doen met jouw kind. Je krijgt dan te zien hoe jouw kind zich ontwikkelt ten opzichte van andere kinderen: klik hier om naar de tool te gaan.

10. Wat moet ik doen als ik laat ben voor het onderzoek op locatie?

Dat is natuurlijk geen probleem, we weten dat dit kan gebeuren met jonge kinderen. Ben je erg laat, laat het dan even weten door te bellen of een berichtje te sturen naar de onderzoeksassistent, haar nummer kun je terugvinden in de bevestigingsmail. 

11. Wat als mijn baby slaapt tijdens het onderzoek?

Dat is natuurlijk geen probleem, we weten dat dit kan gebeuren met jonge baby's. We kunnen rustig wachten tot je baby wakker wordt, of een nieuwe afspraak maken. 

12. Ik heb geen cadeaubon ontvangen?

De cadeauboncode krijg je te zien in het laatste scherm van de vragenlijsten die je na het bezoek invult. Als je op de link van de vragenlijst klikt, zou je jouw code weer moeten kunnen zien. Lukt het niet, mail ons dan, dan zoeken we jouw cadeauboncode even op.

13. Mijn kind heeft een lichte verkoudheid of loopneus, moet ik nu afzeggen?

Nee, je hoeft niet af te zeggen als het kind zich verder goed voelt. Het gaat er vooral om, dat als het kind ziek is, het niet de ontwikkeling kan laten zien zoals hij/zij dat normaal zou laten zien. 

14. Krijg ik de uitslag van mijn kind te zien? Of te horen als er bijzonderheden zijn?

Onze onderzoeksassistenten zijn getraind om de het ontwikkelingsonderzoek af te nemen, maar helaas niet om de ontwikkeling te beoordelen. Zij kunnen je dus niet vertellen of de ontwikkeling van je kind “bijzonder” is. Als je je zorgen maakt over de ontwikkeling van je kind, kun je het beste zelf contact opnemen met de JGZ (het consultatiebureau). TNO heeft wel een andere tool ontwikkeld, waarmee je zelf de ontwikkeling van je kind kunt beoordelen, én je krijgt dan te zien hoe jouw kind zich ontwikkelt ten opzichte van andere kinderen. Die tool is hier te vinden: https://tnochildhealthstatistics.shinyapps.io/DIYdscore/

15. Wanneer zijn de resultaten van het onderzoek bekend?

De WHO verzamelt data uit verschillende landen. Er komen steeds meer landen bij, waaronder Nederland, zodra dit onderzoek is afgerond. We verwachten dat de resultaten in 2025 bekend zijn. De WHO publiceert de resultaten op deze website:

https://www.who.int/publications/i/item/WHO-MSD-GSED-package-v1.0-2023.1

16. Zou je zelf ook met het onderzoek meedoen?

Jazeker! Het kind van de hoofdonderzoeker heeft ook meegedaan. 

Mijn vraag staat er niet tussen.

Stuur je vraag aan info@gsedonderzoek.nl